Ga naar inhoud
gevelbekleding-brussel-cosmopolitan-xxl

"De Cosmopolitan"

gevelbekleding-brussel-cosmopolitan-xl1
gevelbekleding-brussel-cosmopolitan-xl2

Gerevitaliseerd appartementengebouw uit de jaren 1960

Een verwaarloosd torenblok uit de jaren 1960 is omgetoverd tot een architectonisch monument in de "EU-hoofdstad" Brussel. De gevel van het gecombineerde appartements- en kantoorgebouw bekend als "The Cosmopolitan" is bekleed met gevelpanelen van Steni.

De architecten waren op zoek naar een natuurlijke expressie en wilden met het oog op de 'oude' betonconstructie werken met een lichtgewicht materiaal. Daarom kozen ze voor steni nature gevelpanelen.

Nieuw leven – nieuwe omgeving

In België wordt The Cosmopolitan aangehaald als een goed voorbeeld van een creatieve en gerichte renovatie die een vervallen gebouw uit de jaren 1960 nieuw leven heeft ingeblazen. De renovatie helpt een gebied in een dichtbevolkte stad nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de woonbehoeften van de stad. "De renovatie heeft een populair deel van het dichtbevolkte Brussel nieuw leven ingeblazen. Met zijn appartementen voorziet het gebouw de stad ook van broodnodige woningen", zegt Klijnjan.

Van kantoorgebouw tot urbane appartementen

Toen projectontwikkelaar Besix RED in 2019 besloot om de vermoeide betonnen kolos op te knappen, waren alleen de onderste twee verdiepingen in gebruik en was het gebouw aan het vergaan.

De locatie in het hart van de stad inspireerde de architecten Bogdan & Van Broeck om het kantoorpand om te bouwen tot 130 moderne en stedelijke wooneenheden van verschillende groottes. De onderste twee verdiepingen, met een totaal van 1.500 m², werden behouden voor kantoren en bedrijven.

Aan de bovenkant werden ook drie verdiepingen toegevoegd, waardoor het totale aantal verdiepingen op 16 kwam. Om een natuurlijke overgang te creëren tussen het appartementencomplex en de omliggende huizenrijen, werd ook besloten om een nieuw gebouw van drie verdiepingen met 26 wooneenheden te bouwen. Een ondergrondse parking verbindt beide gebouwen met 50 parkeerplaatsen en 170 fietsparkeerplaatsen.

Zowel het nieuwe als het oude gebouw zijn bekleed met grote Steni panelen met licht gepolijste wit marmer natuursteengranulaat.

"De Cosmopolitan is een herkenningspunt in Brussel en zichtbaar vanuit een groot deel van de stad. Deze renovatie heeft soortgelijke opbeurende initiatieven geïnspireerd voor verschillende gebouwen in het gebied", besluit Klijnjan.

Projectdetails

Projectnaam: De Cosmopolitan.

Opdrachtgever: Besix RED.

Architect: Bogdan & Van Broeck.

Locatie: Brussel, België.

Categorie: 1.500 m² kantoorruimte en 156 appartementen.

Steni toegepast: ca. 6.000 m2 Steni Nature in Zweeds marmer granulaat licht gepolijst.

Waarom Steni Nature?

De architecten waren op zoek naar een natuurlijke expressie en wilden met het oog op de 'oude' betonconstructie werken met een lichtgewicht materiaal. Daarom kozen ze voor steni nature gevelpanelen.