Lijnbaan 111
Prachtige details aan de Lijnbaan in Rotterdam
Mei architects and planners won in 2014 de opdracht voor de vernieuwing van De Lijnbaan in Rotterdam.
De Lijnbaan is wereldberoemd als eerste autovrije winkelpromenade, ontworpen in de Rotterdamse wederopbouwperiode door Van den Broek en Bakema. Het is ontworpen als exclusief winkelgebied met zeventig luxe speciaalzaken.
In 2010 is het Lijnbaan-ensemble aangewezen als Rijksmonument. Vanaf 2008 heeft Mei architects and planners diverse cultuurhistorische studies uitgevoerd met betrekking tot De Lijnbaan.
Opdracht vernieuwing
In 2014 won Mei de architectenselectie voor de vernieuwing van De Lijnbaan. “Een bijzondere opdracht om het symbool van de wederopbouw te renoveren en de oorspronkelijke hoge kwaliteit en uitstraling uit de ‘jaren 50 terug te brengen”, aldus het architectenbureau.
De circa 800 strekkende meter winkelpromenade wordt hiermee weer een gebied om te winkelen én te verblijven, belooft Mei. De eerste fase – tussen Aert van Nesstraat en Oldenbarneveltplaats – is opgeleverd.
Huiskamer in de stad
De luifels die de winkelpanden onderling met elkaar verbinden vormen het meest kenmerkende onderdeel van het ontwerp voor De Lijnbaan. De ‘oversteekluifels’ maken het winkelgebied tot een geheel en omkaderen de openbare ruimte waardoor een aangename buitenruimte ontstaat, als een huiskamer in de stad.
Sinds de bouw in 1953 veranderde er geleidelijk steeds meer aan de luifels en de eenheid in het ensemble verdween. Mei heeft het huiskamergevoel willen terugbrengen door de later toegevoegde elementen te verwijderen, de oude luifels te herstellen en met gebruik van hout en warme materialen de oorspronkelijke kwaliteit terug te brengen.
Renovatie in detail
Mei is het ontwerpproces gestart met het grondig inventariseren en bouwkundig in kaart brengen van alle bestaande luifels en gevels. Uitgangspunt van de renovatie was het behoud, herstel en renovatie van de tijdlang ‘de jaren ‘50’.
Latere verbouwingen – zoals de toevoeging van de glazen luifels rond 1996 – zijn ongedaan gemaakt. De oorspronkelijke luifels zijn hersteld en aan onderzijde en voorzijde bekleed met geprefabriceerde delen van duurzaam Accoya-hout.
Bij enkele panden waren de originele houten delen nog aanwezig. Die zijn gerestaureerd en niet vervangen. De oplettende voorbijganger zal de verschillen tussen de oorspronkelijke monumentale houten delen en de nieuwe houten delen kunnen terugvinden.
Verdieping
In de verdiepingsgevels zijn de bestaande betonpenanten gereinigd en gerestaureerd. Waar nodig zijn ze teruggebracht door middel van een speciaal ontwikkeld ‘opzet-penant’ uit composietbeton.
De terugliggende nis tussen de luifels en de doorgaande gevelbalk ter hoogte van de verdiepingsvloer – tevens een belangrijk element in het ontwerp van De Lijnbaan – is over de hele lengte zorgvuldig gerestaureerd en voorzien van gaas als duivenwering om vervuiling in de toekomst te voorkomen.
Teamwork
Opdrachtgever van De Lijnbaan renovatie is Eigenaren Vereniging Lijnbaan. De bouw is uitgevoerd door J.P. van Eesteren. De plannen voor de renovatie zijn tot stand gekomen in een intensieve samenwerking met de vastgoedeigenaren, winkeliers, gemeente, aannemer, de Raad voor het Cultureel Erfgoed en de Rotterdamse Commissie voor Welstand en Monumenten.
De tweede fase in de renovatie van De Lijnbaan betreft het gebied tussen Aert van Nesstraat, Kruiskade en Korte Lijnbaan.
Projectdetails
Stukje Steni prominent in zicht
Het Bouwinvest Retail Fund heeft een huurovereenkomst gesloten met het Amerikaanse sportbedrijf Nike voor Lijnbaan 111. De nieuwe winkel van Nike wordt verdeeld over de begane grond en de verdieping. In de maanden september tot en met december 2023 heeft het gehuurde pand een flinke opknapbeurt ondergaan, waarbij de gevel volledig wordt vernieuwd en de unit is verduurzaamd met Steni Nature. Er is bedachtzaam gekozen voor natuursteengranulaat van Zweeds marmer in Pearl Gray korrel Medium. De ‘massieve’ gevel is minutieus gedetailleerd in fraaie L- en U-elementen. Het ontwerp suggereert een zware monolithische gevel waar er is gewerkt met ‘slechts’ 15 kg. p/m².
Naar verwachting zal Nike binnenkort haar deuren openen voor het winkelend publiek. Lijnbaan 111 maakt onderdeel uit van het complex van Bouwinvest van ruim 9.000 m² aan winkels, centraal gelegen in het kernwinkelgebied van Rotterdam.
Wij danken de betrokken partijen voor hun fijne medewerking: