Ga naar inhoud
gevelbekleding-ikc-ark-schagen-xxl1

Basisschool De Ark

gevelbekleding-ikc-ark-schagen-xl2
gevelbekleding-ikc-ark-schagen-xl1

Een woonwijk in Schagen met uitzicht op water en omringd door groen is de prachtige locatie voor deze nieuwe school van Stichting Kopwerk en Kappio voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Het gebouw is een combinatie van een basisschool, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Circulaire economie is een centraal thema in dit project.

De slogan van De Ark is: “Duurzaam en betekenisvol onderwijs voor gelukkige en nieuwsgierige wereldbewoners." Onder duurzaam verstaan zij, dat op school de leerlingen rekening leren houden met de toekomst, de wereld om hen heen en elkaar. Het gebouw krijgt een paviljoenachtige opzet, waarbij het leerplein, samen met de buitenlesruimte, het hart van de school vormt.

Deze buitenlesruimte, waarin kinderen gestimuleerd worden om zelf te onderzoeken en te ontdekken, is direct verbonden met het centrale leerplein in de school en het park. Hiermee wordt het letterlijk een verbindende schakel tussen binnen en buiten. Met de buitenlesruimte onderscheidt De Nieuwe Ark zich van andere scholen. In het nieuwe gebouw worden binnen en buiten op meerdere plekken met elkaar verbonden door gebruik te maken van veel glas waardoor het prachtige uitzicht op de vijver en de groene omgeving gemaakt wordt.

Projectdetails

Opdrachtgever : Stichting Kopwerk / Kappio Kinderopvang

Architect : BRTArchitecten

Aannemer : De Geus Bouw

Onderaannemer: De Baak Projecten

Verdeler: Floris Bouwcenter

Oplevering : augustus 2022

Foto's : Fedde de Weert

Wij mochten in Steni Colour halfmat leveren:

  • SN5010 – 87 m²

  • SN9205 – 95 m²

  • SN9307– 112 m²

  • SN9308 – 141 m²

  • SN9309 – 52 m²

Rond het leerplein worden kleine ruimten voor korte instructie gepositioneerd. Via schuifdeuren zijn deze instructieruimten verbonden met het leerplein en kunnen deze voor verschillende activiteiten worden ingezet. Er wordt groep overstijgend gewerkt aan themaprojecten.

Om aan het thema duurzaamheid een innovatieve invulling te geven, is er de wens om het hart van de school op een circulaire manier te bouwen en vorm te geven:

‘De circulaire economie betekent grofweg dat we producten en materialen blijven gebruiken, ook als een product kapot of oud is. Dat kan door recycling, refurbishment, hoogwaardig hergebruik en op meer manieren. In de ideale circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen hergebruikt. Daar horen nieuwe businessmodellen bij en een andere manier van samenwerken en relaties met klanten onderhouden. Nederland wil in 2050 circulair zijn. Wij willen met de nieuwbouw van De Ark laten zien hoe we dit bij een school op een zichtbare, educatieve en innovatieve manier kunnen realiseren.’