Ga naar inhoud
foto-1-header
2447ff05d8fe96cd40779f6a51352f0512bbd7cb

Met de Mooncartest testen kinderen de duurzaamheid van een gevel

De gemeente Køge heeft een onconventionele test gebruikt – de Mooncarte-test – om robuuste gevels bij een kinderinstelling te garanderen. Het resultaat is een lange levensduur en minder onderhoudskosten.

Toen Køge Kommune het geïntegreerde instituut Børnehuset Valhalla zou bouwen, gebruikte de bouwafdeling van Køge Kommune volledig nieuwe methoden om de bouwmaterialen te testen en te selecteren.

De gemeente wilde een onderhoudsvrije, moderne inrichting, die zowel binnen als buiten bestand was tegen de dagelijkse slijtage, wanneer kinderen spelen en plezier maken. Het doel is om de kosten voor het externe onderhoud van de nieuwe instelling laag te houden.

Na slechte ervaringen met gevels aan de gebouwen van de gemeente, die kapot gingen, bedacht de bouwafdeling de zogenaamde Mooncartest. Een proef waarbij de kinderen en leerkrachten van de instelling in de Steni gevelpanelen mochten rijden, die bedoeld waren voor de gevel, terwijl het project nog op de tekentafel lag.

“Het idee kwam voort uit het feit dat we in de gemeente episoden hebben gehad met vezelcement-gevels, die na enige tijd gewoon barsten als gevolg van het dagelijkse spel van de kinderen, waarbij ze onder andere was met Mooncars tegen de gevel gereden”, legt Anette Kaae Bødker uit, projectmanager op de bouwafdeling van Køge Kommune.

De gevel heeft de test doorstaan

Het nieuwe instellingsgebouw werd gebouwd ter vervanging van een oud gebouw dat vanwege structurele problemen gesloopt zou worden. Bij het oude instituut maakte aannemer Nils Wium een mockup van de gevel van het nieuwe instituut in een grootteverhouding van 1:1.


De mockup had dezelfde gebogen vorm en groene kleuren als de gevels van vandaag de dag van het circulaire instituut, ontworpen door Friis & Moltke A/S.
De muur heeft een langere periode gestaan, voordat Anette Kaae Bødker en haar collega's het instituut bezochten en beoordeelden hoe de Steni-gevel het tijdens de tests had gedaan.

"We moedigden de kinderen, de leraren en andere volwassenen aan om tegen de muur te rijden, omdat we de tests met veel kracht wilden doen. De kinderen vonden het wel grappig, want normaal is het niets, dat mag. Bovendien werd de muur in die periode ook aan allerlei dingen blootgesteld, hij was er – bijvoorbeeld balspelen, moddergooien, etc.”, zegt Anette Kaae Bødker en vervolgt:

"De pads konden de test doorstaan, dus het was zeer bevredigend voor ons. Zowel wij als de instelling zijn zeer tevreden en daarom zijn we blij dat we besloten hebben de speciale test uit te voeren."

De bouwafdeling van de gemeente heeft inmiddels kunnen constateren dat de zwart-groene, gebogen gevel van Børnehuset Valhalla stabiel staat, ook al vormt het instituut dagelijks een raamwerk voor ruim 140 kinderen en volwassenen.

d6083523ff28e8b403397eb584c76ba7472e1c62

Projectdetails

Klant: gemeente Køge
Adres: Søbækvej 1, 4600 Køge
Architect: Friis & Moltke
Aannemer: Nils Wium
Ingenieur: Bascon
Landschap: Friis & Moltke
Omvang: 1200 vierkante meter

Steni Colour

We kwamen op het idee voor deze test omdat we in de gemeente problemen hadden met gevels, die na verloop van tijd barstten als gevolg van het dagelijkse spel van de kinderen. O.a. omdat de kinderen met hun Mooncars tegen de gevel aanreden.

Anette Kaae Bødker, projectmanager bij de bouwafdeling van de gemeente Køge