Ga naar inhoud
ka-13-kristian-augusts-gate-oslo-stn-12623
ka-13-kristian-augusts-gate-oslo-stn-04784-foto_kyrre_sundal

35 jaar oude Steni Colour gevelpanelen van een woningbouwverenigingsgebouw in Trondheim zijn gebruikt om een Oslo-gebouw uit de jaren 1950 nieuw leven in te blazen

"Dit is een baanbrekend recyclingproject, waarbij een groot deel van de materialen die bij de renovatie worden gebruikt, voortkomen uit bestelfouten in andere projecten, renovaties van andere gebouwen of uit andere delen van het gebouw zelf", legt de architect die verantwoordelijk is voor de renovatie, Noora Khezri van het Noorse bedrijf Mad Arkitekter, uit. Het project in kwestie betreft een gebouw uit de jaren 1950 op het adres Kristian Augusts Gate 13 in Oslo, dat eerder met sloop werd bedreigd. Het gebouw ontving onlangs de prestigieuze DOGA (foundation for Design and Architecture in Norway) award voor zijn toekomstgerichte focus op recycling en circulaire principes.

Uittreksel uit de ‘redenering van de DOGA-jury

"Het resultaat is een gebouw met een unieke identiteit en intrinsieke waarde, waar vakmanschap en architectuur hand in hand gaan met uitstekend projectmanagement en interdisciplinaire samenwerking. Het project toont aan dat recycling niet alleen mogelijk is, maar ook financieel haalbaar – winstgevend zelfs."

Hergebruik van oude gevelpanelen van Steni

De gerecyclede materialen die bij de renovatie van het gebouw zijn gebruikt, zijn onder meer betonnen vloerplaten van het overheidsgebouw R4, grillpanelen van het zwemcentrum Tøyenbadet en in het bijzonder Steni-gevelpanelen. Op het eerste gezicht zien deze gevelpanelen, met hun vertrouwde prachtige kleuren en moderne expressie, er gloednieuw uit - maar niets is minder waar.

"De gevelpanelen zijn eigenlijk afkomstig van een 35 jaar oud woningbouwkundig gebouw in Trondheim, en we hebben ze gesneden en aangepast aan de afmetingen die nodig zijn voor het Kristian Augusts Gate 13-project. In totaal hebben we hier 3.819 bewerkte panelen geleverd", vertelt Ståle Kristiansen, Regional Manager bij Steni.

Tip: Een eenvoudige wasbeurt is alles wat nodig is om 30 jaar oude gevelpanelen er zo goed als nieuw uit te laten zien.

Ståle is duidelijk onder de indruk van de manier waarop het gebouw aan Kristian Augusts Gate 13 is gerehabiliteerd en maakt er geen geheim van hoe blij hij is dat Steni gevelpanelen voor het project zijn gekozen. "Het is zo gaaf dat zo'n opmerkelijk project, dat bijna een 'how-to guide' voor duurzame renovatie is, is bekleed met onze gevelpanelen. Nog meer wanneer de panelen in kwestie worden gerecycled," voegt hij eraan toe.