Skip to content
central-jam-e-mosque-xxl2
central-jam-e-mosque-stn-xl-2

De Blauwe Moskee, Oslo

Een Steni Vision Custom technisch hoogstandje in Oslo

De Blauwe Moskee is een van de meest uitdagende projecten die Steni ooit is aangegaan.

In februari 2019 nam de eigenaar van een slecht verouderde moskee contact op met Steni om het gebouw opnieuw in te richten. Het gebouw had oorspronkelijk keramische tegels aan de buitenkant die eraf waren gevallen of waren afgebroken. Dit uitdagende project omvatte het maken van 10.000 hoge resolutie foto's van elk keramisch paneel van de originele gevel, elk paneel uniek in ontwerp. Deze afbeeldingen werden door Steni gebruikt om 400 tegels digitaal na te maken en perfect op elkaar af te stemmen.

Deze Steni Vision Custom remodel is een uitzonderlijk voorbeeld van de ontwerpvrijheid, levensduur en weersbestendigheid van Steni glasvezelversterkte gevelpanelen.

Toen ze de mogelijkheden zagen en hoorden van Steni's kwaliteit en garantie, kozen ze voor Steni Vision Custom.

Steni werkt al vele jaren samen met de eigenaar aan verschillende grote Steni Colour-projecten. Ze waren dus bekend met Steni en hadden een groot vertrouwen. Omdat de moskee uniek is in Oslo, was het Cultural Heritage Management Office betrokken bij het proces. Toen ze het Steni monstertegel zagen en te horen kregen over de 60 jarige garantie, was de keuze snel beklonken.

In diezelfde periode ontving Steni's creatieve partner M2uur, vertegenwoordigd door eigenaar Freekje Vervoord, de geveltekeningen, foto's en metingen om te beginnen met het digitaal reproduceren van de tegels. Het was een enorme onderneming. Elk paneel moest worden betegeld om ervoor te zorgen dat de lijnen in het ontwerp perfect waren uitgelijnd van het ene paneel naar het andere. Het vereiste veel communicatie tijdens het proces, maar M2uuur is de perfecte partner voor zo'n uitdagende bevalling.

In 1999 liet de Blauwe Moskee in Oslo zijn gevel versieren met tegels uit Iran. Omdat de tegels niet vorstbestendig waren, kreeg de gevel in de jaren die volgden al snel problemen. Het gebouw dateert uit 1995 en staat al op de lijst van oudheden van gebouwen die het waard zijn om te worden bewaard, omdat het een van de weinige moskee├źn in Oslo en Noorwegen is.

central-jam-e-mosque-stn-xl-1

Architect WSP ontwierp een nieuwe oplossing voor de gevel die zowel voldoet aan het Noorse klimaat als de oorspronkelijke geveluitdrukking behoudt.

Steni Colour